9. března 2013

Oracle SOA certifikace

Půlrok se sešel s půlrokem a já jsem si vystřihnul další certifikaci. Tentokrát jsem chtěl něco, čím bych zakončil své roční působení na projektu a důstojně :-) tak završil trnitý proces získávání znalostí o nové technologii: Oracle SOA Suite.

Okolnosti tomu chtěly, že jsem se zrovna trefil do přelomu, kdy Oracle jednu  SOA certifikaci nahrazuje jinou. Aktuální certifikace, která je k dispozici od letošního ledna, se jmenuje  Oracle SOA Suite 11g Certified Implementation Specialist. Já, protože jsem se ke zkoušce přihlásil již dříve, jsem nyní obdržel certifikaci Oracle Service Oriented Architecture Infrastructure Implementation Certified Expert. Uff! To je titul :-/

Každopádně, co je nám po jménu? Podstatné je, jestli se obě zkoušky od sebe nějak obsahově liší. Liší? Ano, ale pouze drobně - v nové certifikaci přibylo pouze něco málo o governance, deploymentu a monitoringu, ale gró zůstává stejné: jednotlivé komponentní technogie (viz Exam Topics).

Jak dlouho jsem se na certifikaci připravoval? Přípravě přímo na zkoušku jsem věnoval cca 3 týdny - přečetl jsem si guide (viz dále) a prošel testovací otázky. Ale obecně jsem k certifikaci studijně směřoval téměř celý rok. Za jeden z podstatných zdrojů vědomostí totiž považuji přímou zkušenost s technologií - 7 měsíců intenzivního "programování".

Kniha

Vývoj samotný z učedníka mistra neudělá. Primárním zdrojem informací jsou pro mne knihy, takže od nich jsem začal: hned z počátku práce na projektu jsem si koupil knihu Oracle SOA Suite 11g Handbook.

Jde o 800stránkový opus a pokud to někdo myslí se SOA Suitou vážně, tak rozhodně tuto knihu doporučuji - obsahuje vyčerpávající sumu témat (daleko přesahující rozsah zkoušky), které umožní pochopit principy, které za SOA Suitou stojí a provede návrhem, vývojem, testováním a provozem jednotlivých komponent a technologií. Ještě jednou: vysoce doporučuji!

Školení

Školení obvykle v portfoliu přípravných zdrojů nemám, tentokrát se mi ovšem naskytla příležitost, tak jsem ji využil a absolvoval školení hned tři:
  • Oracle SOA Suite 11g Implementation Bootcamp
  • Oracle Service Bus 11g
  • Oracle BPM Suite 11g Implementation Bootcamp
Školení nebyla špatná. Probíhala formou labů, takže si člověk mohl věci prakticky vyzkoušet. Tematicky školení zkoušku více méně pokrývala (s výjimkou BPM, který v certifikaci není) a umožnila mi trochu jiný pohled na věc, než byl třeba v knize, nebo jsem sám získal praxí. Z pohledu certifikace nejsou školení nutností, ale příjemným bonusem - stejné informace se dají získat i jinde a levněji :-)

Certifikační guide

Krátce před zkouškou jsem pořídil knihu Oracle SOA Infrastructure Implementation Certification Handbook, což je certifikační guide zaměřený na původní zkoušku (1Z0-451). Co se týká obsahu, kniha je slušným, velmi lehkým úvodem do SOA Suite. Jako studijní materiál je nedostačující. Co je na ní cenné, je sada testovacích otázek a odpovědí ke každému tématu, plus závěrečný test (také s řešením).

Závěr

Pokud vezmu v potaz svoji celoroční "přípravu", tak pro mne certifikace splnila (opět) svůj hlavní účel - motivační prostředek pro sebevzdělávání. Tak jako u jiných zkoušek i nyní mě certifikace přinutila podívat se do hloubky i na témata, která nutně (projektově) nepotřebuju a umožnila mi tak lépe pochopit celý kontext dané technologie.

Kecám, nepřinutila - já to dělám rád ;-)

Související články

5 komentářů:

  1. Přijmi mé gratulace. Ani jsem nevěděl, že taková certifikace existuje, určitě se na ni také podívám. Také certifikace beru jako motivační prostředek pro sebevzdělávání. A doporučení vhodných knih je velice cenná rada. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Pokud bys měl nějaké otázky, klidně mi soukromě napiš (přes LinkedIn). Pokud budu vědět, tak odpovím.

      Vymazat
  2. Nedávno jsem se koukal po certifikacích v oblasti SOA (konkrétně Oracle a IBM) a trochu mě zklamalo, že většina z nich je zaměřena pouze na technologii. To samozřejmě má dopad i na to, že když člověk poptává SOA architekta, tak mu z konzultačních firem posílají "geeky" se znalostí Javy a webových služeb, ovšem s nulovou schopností abstrakce nebo schopností sestavit obchodní strategii. Otázky "jak byste připravil strategii pro zavedení SOA v naší firmě" nebo "jak postavit byznys case a prodat SOA senior managementu" obvykle odzbrojí i ostřílené matadory s textem SENIOR SOA ARCHITECT v životopise :-) proto (SOA) certifikace zatím spíše chápu jako potvrzení, že člověk je schopen pracovat s produkty dané firmy - nic více, nic méně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak - většinou se certifikují konkrétní technologie (plus sem tam k tomu přibalí nějaký pattern). Ono taky ocertifikovat něco abstraktního a ne úplně přesně definovaného, jako je architektura, není úplně jednoduché. Ale asi se to dá - vím, že existuje např. OCE, Java EE 6 Enterprise Architect, který se skládá ze tří částí: zkouška, assignment a esej. Tak to už by se architektuře mohlo blížit :-)

      Jinak co se týká SOA architektury apod., tak spíš než u IMB/Oracle atd. bych hledal u Thomase Erla, třeba Certified SOA Architect.

      Vymazat
  3. Jen drobnost: SOA Suite se cesky cte SOA Svít, tudiz nechapu vase pojmenovani Sujta.

    Ariel

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.