14. prosince 2012

SOA Patterns, kniha

SOA je široké téma a kde kdo si do něj schová kde jakou webovou službičku. Určitě proto není na škodu se občas trochu ochytřit a zjistit, "jak se to správně dělá". Jednou z knižních alternativ, po které se dá sáhnout je počin mého oblíbeného vydavatelství Manning, které čersvě vydalo knihu SOA Patterns jejímž autorem je Arnon Rotem-Gal-Oz.

Hned na úvod je potřeba říct, že titul knihy je zavádějící. Daleko přesnější by byl název "Distributed Systems Patterns" s podtitulem "Taking SOA into Account". Nicméně kniha rozhnodně stojí za přečtení a je vhodným doplňkem k jiným "patternovým" knihám. Pokud byste chtěli opravdu SOA patterny, je pravděpodobně jediným dostupným titulem na trhu SOA Design Patterns od Thomase Erla.

Co v knize najdeme? Kniha sleduje klasické schéma návrhových vzorů, takže každý vzor je popsání pomocí sekcí: problém, řešení, technologické mapování a atributy kvality. Vzory (celkem jich je 26) jsou pak seskupeny do jednotlivých kapitol:
  • Foundation structural patterns
  • Patterns for performance, scalability and availability
  • Security and manageability patterns
  • Message exchange patterns
  • Service consumer patterns
  • Service integration patterns

Následují kapitoly s anti-patterny, case study a úplným závěrem je zajímavá kapitola, kde se SOA srovnává s jinými architekturními styly: REST, Cloud computing a Big data.

Jak už jsem psal, SOA je široké téma, takže kniha jej pokrývá pouze z části. Vzhledem k tomu, že titul vyšel u Manningu, tak nepřekvapí, že většina vzorů je "nízkoúrovňových" tzn., že je využijete, pokud bude servisní architekturu implementova from-the-scratch. Tomu odpovídají i příklady uváděné z autorovy praxe - systém pro námořní hlídkování, vyhledávač videí apod., čili dosti specifické systémy, které vyžadují dobrou performance a těžko by se na ně aplikovalo nějaké krabicové řešení.

Pokud ovšem sáhnete po nějaké hotovém/předpřipraveném řešení (a nemusí to být zrovna nějaké dělo od Oracle nebo IBM, ale klidně třeba Apache Camel nebo ServiceMix), tak už tam většina vzorů bude naimplementovaná "pod kapotou". Ovšem samozřejmě, že neškodí vědět, jak to tam sviští.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.